Sportschool biddinghuizen

Veel mensen skippen of vergeten de warming up tijdens het sporten. En dat is ontzettend zonde! Ben je benieuwd waarom? Wij zochten het voor je uit. Grote kans dat jij na het lezen van dit artikel de warming up in jouw sportschool nabij Biddinghuizen nooit meer overslaat!

Blessures

Voordat je begint met je workout of krachttraining is het verstandig om je spieren eerst op te warmen door een warming up te doen. Wanneer je zomaar begint, is de kans op blessures namelijk erg hoog. Tuurlijk is het niet zo dat je direct een blessure oploopt wanneer je geen warming up doet, maar je verhoogt de kans aanzienlijk. Het is dus ook niet voor niets dat personal trainers en fitness instructeurs altijd zo hameren op het belang van een goede warming up.

Wanneer je besluit om je training wél te beginnen met een goede warming up, zal dit bovendien van positieve invloed zijn op je snelheid, explosiviteit, kracht en  uithoudingsvermogen. Met een warming up breng je je lichaam alvast in de stemming om te gaan trainen. Tijdens de volgend oefeningen kun je dan echt knallen. 

Het effect van een warming up

Zodra je het effect van een goede warming up op je lichaam begrijpt, snap je ook het belang hiervan. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan je bloedsomloop. Deze wordt namelijk beter. Als gevolg veranderen je stijve, koude spieren in warme spieren die klaar zijn om te trainen. Ook zuurstof en energie worden beter gereguleerd. Bloedvaten worden namelijk groter tijdens een warming up. Dat zorgt op zichzelf weer voor minder afvalstoffen in je lichaam én, hoe fijn, minder spierpijn!

Daarnaast komt ook je reactievermogen beter op gang. Door een stijging in lichaamstemperatuur neemt de snelheid van zenuwimpulsen toe. Op die manier ben je geestelijk al voorbereid op de workout, kun je je beter concentreren en zul je de oefeningen beter kunnen uitvoeren.

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je de warming up overslaat
Besluit jij de warming up toch links te laten liggen? Dan heeft dat een grotere impact dan je waarschijnlijk denkt. Wanneer je gelijk aan de slag gaat met intensieve oefeningen zal jouw lichaam er namelijk ineens voor moeten zorgen dat er een ruime hoeveelheid bloed en zuurstof richting de juiste spieren komt. Doordat het een tijdje duurt voordat het lichaam zich op deze intensiteit heeft aangepast, zal de doorbloeding zeker niet optimaal zijn.

Al met al is een warming up is dus ontzettend belangrijk en kan het je zeker helpen om blessures te voorkomen en de training beter uit te voeren. Wees verstandig en never skip this warming up again!