Afval

Afval scheiden is ontzettend belangrijk voor het milieu. Per jaar zorgt één persoon in Nederland al voor bijna 500 kilo afval. Wil jij ook graag je afval goed scheiden? Dat begint natuurlijk bij de juiste afvalbak. Klik hier om een nieuwe kliko te kopen. Voedselresten gooi je in de groene gft-bak, glas in de glasbak en oud papier natuurlijk in de papierbak. Maar waarom is afval scheiden zo belangrijk? Wij leggen het uit. 

De gevolgen van afval niet recyclen

Het afval dat niet gerecycled wordt komt meestal terecht in verbrandingsovens. Deze verbrandingsovens veroorzaken ernstige vervuiling. Afval dat niet wordt verbrand wordt ook wel gestort of gedumpt in het buitenland. Financieel is dat slecht, maar nog slechter is dat dat ook zijn tol vraagt van het milieu. Het recyclen van dingen zoals staal, papier en glas is een stuk goedkoper dan het volledig nieuw moeten produceren van grondstoffen. Daarnaast bespaar je ook nog eens een beetje van de wereld. 

Dingen die je bij het gft-afval mag gooien zijn bijvoorbeeld restjes eten, theezakjes, tuinafval en milieuvriendelijke kattenbakkorrels. Hier maken we methaan van. Daarmee kan weer groene energie worden opgewekt of aardgas worden gemaakt om mee te koken of te verwarmen. Wat daarna overblijft, wordt gebruikt om compost te maken voor de landbouw. Gooi dat theezakje dus voortaan in de groene kliko! 

Papier

Papier wordt gemaakt van bomen, dat wordt je geleerd op de basisschool. Maar wist je ook dat je met 1000 kilo oud papier wel 15 grote bomen red? Daarom is het zo belangrijk om je papier gescheiden in te leveren. Om het te kunnen recyclen, moet het papier namelijk schoon zijn. Een gebruikte pizzadoos van een verse pizza bijvoorbeeld kan niet in de papierbak. Maar de schone doos van de diepvriespizza juist weer wel! 

Glas

Glas is een erg makkelijk product om te recyclen. Glas kan namelijk, gescheiden van ander afval, bijna eindeloos omgesmolten worden tot een nieuw product. Het makkelijke van glas apart weggooien is dat je de pot niet schoon hoeft te wassen en de deksel of dop er op mag laten. Een leeg geschraapte pot mag dus zo in de glasbak. Het wordt zelfs afgeraden om glas dat je inlevert schoon te maken; dat is zonde van het water en de energie die je daarbij gebruikt.