Heb je als frequent motorrijder voldoende gehoorbescherming op je motor? Niet alle motorrijders gebruiken bescherming tegen windruis en dat kan wel eens blijvende gehoorschade opleveren. Windruis betekent dat er een luchtstroom met hoge snelheid langs je oren suist. Wanneer je lang wordt blootgesteld aan deze trillingen kunnen er scheurtjes komen in de haartjes in je oor die het geluid opvangen.

Motor gehoorbescherming

Hoe sneller je gaat, hoe meer risico je loopt op beschadiging van het gehoor. Om je oren te beschermen tegen windruis is een helm alleen niet voldoende. De trillingen van de lucht zullen door de helm heen kunnen komen. Kapotte trilhaartjes in het oor zouden er namelijk voor kunnen zorgen dat je altijd een piep hoort, dat je slechter gaat horen of dat je vervorm geluid hoort. Om dit tegen te gaan is er speciale motor gehoorbescherming ontwikkeld in de vorm van oordoppen. Daarnaast kun je bij de aanschaf van een motor kiezen voor een groot windscherm om een deel van de ruis tegen te gaan.

Waar vind ik ze?
Bescherming tegen windruis is op veel plaatsen verkrijgbaar. Je kunt ze kopen bij verschillende webshops en ook bij een aantal audiciens zijn ze verkrijgbaar. Daarnaast kun je een langsgaan bij een motorspeciaalzaak of zaken speciaal voor gehoorprotectie op maat. Hiervoor dien je uiteraard een afspraak te maken, zodat de oordoppen helemaal afgestemd zijn op jouw oren.