Na het overlijden van een dierbare komt er veel op je af; betaalbaar en eenvoudig een assieraad kopen is één van de zaken waar je op dat moment nog niet direct aan denkt. Wanneer je met de uitvaartondernemer aan tafel zit om jullie wensen voor de uitvaart te bespreken komt de herinnering in de vorm van een assieraad ter sprake. Het is nog niet het eerste waar je aan denkt, en wanneer de prijzen worden genoemd van dergelijke sieraden schrik je doorgaans terug. Er komt zoveel op je af dat je de aanschaf van een assieraad nog maar even uitstelt.

Een blijvende herinnering als sieraad

Een assieraad is echter meer dan alleen een ketting of een hanger. Het is een blijvende herinnering aan de overledene, in de vorm van een hanger, armband of set oorbellen. Ieder sierraad heeft een holte waar een kleine hoeveelheid as in gegoten kan worden. Op die manier heb je altijd een gepersonaliseerd sieraad om zodat de overledene voor altijd bij jou in de buurt is. Deze blijvende herinnering is een kostbaar iets, maar je wil er niet de hoofdprijs voor betalen. Een crematie zorgt immers altijd voor onverwacht hoge kosten. 

Eem keuze uit een webwinkel

Wie na de crematie besluit om een assieraad te kopen kan dit het beste doen bij een gespecialiseerde winkel. Je vindt dergelijke winkels op het internet, maar je moet dan wel op passen dat je kwaliteit koopt. Veel webwinkels bieden goedkope assieraden aan die uit China komen. Je koopt op zo’n moment een sieraad wat zonder al teveel aandacht voor het product zelf is gemaakt. Het gevolg is dat een assieraad niet stevig is, en dat de opening niet zal aansluiten op de sluiting van de as capsule. Assieraden van roestvrij staal zijn geen goede oplossing. Sieraden van chirurgisch staal van 316L kwaliteit of 925 zilver zijn in vrijwel alle gevallen het beste om intensief gedragen te worden.