Je herkent het vast wel. ‘S avonds zit je vol energie en heb je het gevoel dat je de ochtend erna de hele wereld aankan. Maar als om 7 uur ‘s ochtends je wekker gaat voel je je moe en lusteloos. Je stapt je bed uit en als je voor je inbouwkast op maat staat besef je je dat je ook nog na moet denken welke outfit je vandaag aandoet. Elke ochtend voel je je weer gestrest omdat je elke keer eigenlijk net iets te laat je bed uit gaat. Het is tijd dat deze vervelende ochtenden eens wat aangenamer worden. Heb je niet de ambitie om een ochtendmens te worden? Dat is oké. Met deze tips kun je er alleen wel voor zorgen dat het opstaan een stuk draaglijker wordt.

Houd je biologische klok voor de gek

Er zijn genoeg redenen te benoemen waarom je een ochtendmens zou moeten worden. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want als je gewoon niet van de ochtenden houdt dan zit het er ook niet in. Als je een avondmens bent, dan kun je geen ochtendmens worden. Wel kun je je biologische klok een beetje pranken. 

Dit doe je door ervoor te zorgen dat je in ochtend gelijk veel licht om je heen hebt. Het is niet voor niets dat ochtendmensen in de winter het meeste moeite hebben om uit bed te komen. Dit komt namelijk deels omdat het in de winter later licht wordt. Er zijn speciale wekkers die je wakker maken door steeds meer licht in de kamer te laten verschijnen. Een ideale oplossing voor ochtendmensen. Niet iedereen heeft natuurlijk zo’n wekker, maar je kunt natuurlijk zelf ook gelijk alle lampen aanzetten. Ook kun je als het al licht is in de ochtend een rondje gaan hardlopen. Dan begin je gelijk fris aan je dag!

Sta elke dag iets eerder op

Elke ochtend rennen en vliegen. En dan zit je net op de fiets en bedenk je je ook nog eens dat je je broodtrommel bent vergeten. Hier kun je in de ochtend echt chagrijnig van worden. De oplossing? Kom eerder je bed uit. Het klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar je zult het gevoel hebben dat je beter voorbereid bent. Als je in de ochtend iets eerder opstaat heb je rustig de tijd om te ontbijten en jezelf klaar te maken voor de dag. Wanneer je elke ochtend moet haasten zul je dit gevoel ook vasthouden de rest van de dag. Neem ‘s ochtends dus je tijd. Een goed begin is immers het halve werk.

Wordt wakker onder de douche

Nog een gouden tip: spring ‘s ochtends onder de douche. Ochtendmensen hebben de neiging om ‘s avonds te douchen, zodat ze de volgende ochtend langer kunnen blijven liggen. Van een douche wordt je echter rustig wakker. In de ochtend douchen blijkt je alert te maken en de stofwisseling een boost te geven. 

Daarnaast is het douchen in de ochtend ook nog eens erg schoon. Je zweet je namelijk kapot in de ochtend. Ieder mens verliest tijdens het slapen ongeveer een halve liter zweet per nacht. Na het weten van dit feit wil je elke ochtend douchen, want je wilt de rest van de dag natuurlijk niet in je bezwete lijf rondhuppelen.

Skip in de ochtend nooit je ontbijt

Je hoort vaak dat ochtendmensen in de ochtend niet ontbijten. Dit omdat ze het zonde van hun tijd vinden en ze in de ochtend geen hap door de keel krijgen. Dit is eigenlijk een erg slechte gewoonte. Om goed te kunnen functioneren en presteren heeft een mens na het opstaan weer voedsel nodig. 

Onderzoekers hebben de kwaliteit van de voeding van ontbijters en niet-ontbijters vergeleken. Mensen die ontbijten, krijgen meer mineralen en vitamines binnen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die ontbijten een gezonder gewicht hebben. Na een ontbijt is de verleiding van snoepen natuurlijk minder groot. Je hoeft natuurlijk niet perse thuis te ontbijten. Je kunt je ontbijt de avond ervoor ook al klaarmaken en meenemen naar je werk. Je kunt dan op je werk ontbijten. Naast het ontbijt heb je nog één ding echt nodig in de ochtend. Koffie is namelijk je beste vriend in de ochtend!

Bereid je in de avond al voor

Heb je in de ochtend geen zin om te veel na te denken? Dan is het verstandig om je spullen de avond ervoor alvast klaar te leggen. Je voorkomt dan ook dat gestreste gevoel in de ochtend, omdat je al weet wat je aan moet doen en je je lunch al klaar hebt liggen. Leg je outfit al klaar op je kamer. Je kunt zelfs de make-up die je wilt gebruiken in de ochtend al klaarleggen. Dan maak je hier in de ochtend gewoon een gestructureerde routine van. Pak je tas alvast in en zorg ervoor dat je lunch al klaar ligt in de koelkast. Zo zorg je ervoor dat je je in de ochtend al goed voorbereid bent.

Probeer je aan bovenstaande punten te houden en ik weet zeker dat je de ochtend iets minder haat. Goedemorgen sunshine!