heggenschaar

Een natuurlijke haag is volgens velen de mooiste manier om je tuinafscheiding vorm te geven. Een groot voordeel aan de meeste haagplanten is bovendien dat je er niet al te veel onderhoud aan hebt. Wel zul je één of twee keer per jaar je heg moeten bijknippen. Doe je dit namelijk niet, dan kan je natuurlijke haag zomaar vele meters hoog worden. Voor de meeste tuinen is dat eigenlijk buitenproportioneel hoog. Om je haag op een correcte manier af te snoeien zul je een goede heggenschaar moeten gebruiken. Het hoofddoel van zo’n heggenschaar is natuurlijk het fraai bijknippen van je haag of andere planten, maar er zijn wel verschillende manieren om dit doel tot stand te brengen. Wat we hiermee bedoelen wordt duidelijk als je ook de volgende alinea leest.

heggenschaar

Handmatig, elektrisch of op benzine

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe heggenschaar voor het bijknippen van haagplanten of andere planten, dan heb je wat dat betreft de volgende mogelijkheden:

  • Een handmatige schaar. Hiermee kun je een haag prima snoeien, maar zul je wel alle moeite zelf moeten doen.
  • Een elektrische heggenschaar. Dit zijn heggenscharen die functioneren op basis van elektriciteit. Deze kunnen qua vermogen en afmetingen wel behoorlijk van elkaar verschillen. Over het algemeen is het gebruikelijk dat elektrische heggenscharen met een accu zijn uitgerust.
  • Heggenscharen die functioneren met benzine. Dit zijn doorgaans de meest professionele scharen die er zijn. Echter zijn deze wel minder milieuvriendelijk dan de hierboven genoemde scharen.